”Hemifrån”: vår cd 1

 

HEMIFRÅN!

Äntligen kan spelmän från Järfälla spela låtar hemifrån!

Denna skiva är resultatet av en folkmusikinventering som Föreningen Folkmusik och Dans i Järfälla genomförde 1998-99. Ett låthäfte kom ut vid Midvinterstämman i Kallhäll år 2000 och vår CD med ett urval av dessa låtar levande folkmusik som kom ut december 2001.

Alla låtar (utom en) är nyskriven folkmusik med anknytning till Järfälla, Vi tror helt visst att det även förr i tiden funnits spelmän i Järfälla men ingen har tidigare blivit upptecknad så här. Så nu tog vi chansen att dokumentera det som händer bland spelmän i Järfälla av idag – för framtida spelning!

De flesta som spelar på denna CD bor i Järfälla eller är medlemmar i någon folkmusikförening här. Låtarna spelas i de flesta fall av sin upphovsman, ofta i sällskap av goda spelmansvänner. Några av låtarna har dock spelats in av andra. Gruppen Järfälla Spelmän blev just på denna skiva inte mindre än 49 st. spelmän.

De inbjöds efter att ha medverkat vid våra välbesökta spelmanscaféer. Aldrig förr hade vi varit så många samtidigt! Totalt medverkar 97 spelmän på denna skiva – fantastiskt!  Vi kan bara varmt tacka alla för deras insats!

Nu kan våra låtar från Järfälla spridas som ringar på vattnet i det stora folkmusikhavet. Lite symboliskt kan det kännas att den allra första låten som satte igång det hela är Skäftingeschottis av Rolf Esberg. Den har fått sitt namn efter Skäftingeholmen där Rolf bodde som barn. Där ligger också Vattenverket – Norrvatten, som sedan 75 år förser stora delar av Uppland med friskt och gott vatten!

Nu hoppas vi att våra låtar ska hjälpa till att släcka törsten hos er alla som vill spela till dans eller dansa till spel!  Låt er väl smaka!